10 yıl öncesine göre 5 kata yakın artış gösteren rakamlar, kongre yarışında Türkiye’ye 14, İstanbul’a 24 basamak tırmandırdı. İstanbul; Amsterdam ve Sydney’i aşıp 6’ncı sıraya yerleşti.
Türkiye, kongre turizminde de dünyanın gözde ülkeleri arasına girmeyi başardı. Son 10 yılda Türkiye’de düzenlenen uluslararası kongre sayısı, 37’den 160’a, İstanbul’da ise 29’dan 109’a çıktı.
Böylece kongre ve toplantı sayısında Türkiye, 14 basamak yükselerek dünyada 20’nci sıraya yerleşti. İstanbul’sa Viyana, Barcelona, Paris, Berlin, Singapur ve Madrid’in arkasında 6’ncı sıraya oturdu.
Bu yoğunluğu dikkate alan Kültür ve Turizm Bakanlığı da kongre ve toplantı yapılabilecek şehirlere; Ankara ve Antalya’nın yanı sıra Mersin, İzmir, Konya ve Bursa’yı da ekledi. Şu an Türkiye’deki kongrelerin yüzde 80’i İstanbul’da gerçekleştiriliyor.
Geçen yıl Türkiye’ye kongre ve toplantı için 2 milyon turist geldi, üç gün kalıp 4 milyon Euro harcama yaptı.
Antalya ve Bursa’da yeni kongre merkezleri yapılırken Kuşadası ve Kapadokya’da iki büyük kongre merkezi inşa çalışmaları başlamış durumda. İstanbul Kongre ve Ziyaretçiler Bürosu, geçen yıl İstanbul’a gelen yaklaşık 9 milyon turistin 1.5 milyonunun toplantı ve kongre için geldiğini tespit ettiklerini açıkladı.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği de (TURSAB) bu rakamı teyit etti ve Antalya’ya da 200 bin civarında toplantı ve kongre için gidildiğini hatırlatarak 2010’da Türkiye genelinde 2 milyona yakın turistin, kongre ve toplantı için konakladığını açıkladı.
Bu rakam 80’li yıllarda Türkiye’ye gelen toplam turist sayısına eşit. TURSAB yetkilileri, normal turiste göre en az 3 kat harcama yaptığı belirlenen kongre turistlerinin, üç gün içinde kişi başı 2 bin Euro harcamada bulunduğu belirtiyor. Bu da 4 milyon Euro anlamına geliyor. TURSAB’a göre konaklama, ulaşım ve İstanbul içi geziler bu rakamın içindeyken, alışveriş ve kişisel harcamalar rakamın dışında.
Türkiye’nin ilk kongre merkezi Lütfi Kırdar’ın Genel Müdürü Hervin Zeydanlı Yalazan’a göre İstanbul kısa süre içinde kongre turizminde zirveye yerleşecek. “Çünkü gecemiz gündüzümüze karıştı. Sadece bu yıl ilk 90 günde Lütfi Kırdar 148 gün kullanıldı. Bu gece, gündüz anlamına geliyor. Yüzde 80 doluluk ile çalışıyoruz. 10 yıl öncesine göre iş yoğunluğumuzu kıyaslayamıyoruz” diyen Yalazan, şu an iş yoğunluğu sebebiyle uykularından feragat ettiklerini söylüyor.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun son açıklamaları, Yalazan’ın uykularını daha çok kaçıracak gibi. Çünkü Davutoğlu, geçen hafta Birleşmiş Milletler’in (BM) Bölgesel Nüfus Ofisi ve Özel Sektörde Mükemmellik Ofisi’nin İstanbul’a taşınacağını açıklamış, BM Habitat, BM Kadın, BM Gıda Ofisi gibi bir dizi ofisin daha İstanbul’a taşınması için girişim başlattıklarını duyurmuştu.
Geçen hafta BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’na ev sahipliği yapan Lütfi Kırdar’ın Genel Müdürü Yalazan’a göre Türkiye ve özellikle İstanbul zaten kongre turizminde uçuşta. Uluslararası Toplantı ve Kongreler Birliği’nin (ICCA) ilk kez bir toplantısını Amsterdam’daki merkezleri dışında İstanbul’da düzenlemeleri ise Yalazan’ı destekleyen bir gelişme. Yalazan, “Şu anki siyasi ve ekonomik istikrar sürerse Türkiye zirveyi epey zorlayacak” diyor.
Kaynak : http://www.sonsayfa.com/Haberler/Ekonomi/Dunya-kongre-icin-Istanbulu-secti-190086.html